Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

Vastgoedrecht in BelgiŽ 2023

2023 - Huurder, mede-eigenaar of eigenaar, iedereen heeft te maken met bouwrecht...

Huur, aankoop, bouw, verkoop, mede-eigendom, schenking, erfopvolging, Ö De auteur zet al tien jaar lang de evolutie van de bovenstaande thema's in duidelijke taal aan zijn lezers uiteen. Iedereen krijgt ooit te maken met deze specifieke rechtstak, die voortdurend wijzigt en zich specialiseert.

Deze 2023 gids, die volledig is bijgewerkt, met name naar aanleiding van de enorme energie-impact die samenhangt met de actualiteit, maar ook met de hervorming van het burgerlijk wetboek, presenteert :

Wilt u uw woning verhuren of te huur aanbieden? De beste huurprijs, het recente verbod (of de beperking) van de indexering volgens het resultaat van uw EPB-aangifte, de verplichting om zijn risico's als bewoner te verzekeren, het huwelijk, de scheiding of het overlijden van de huurder.

Wilt u vastgoed kopen?  Verwerving van eigendom. Een aanzienlijke verlaging van de registratie- en notariskosten is vereist in alle drie de regio's. Hoe kunt u hiervan profiteren? Wat is de "renovatiebonus" dat geldt vanaf april 2023? Wat moet je weten als je met een makelaar te maken hebt?

En het hypothecaire krediet? Welke hypothecaire lening? De tarieven gaan omhoog. In 2023 zal het EPB van de woning die u wilt, van invloed zijn op het al dan niet krijgen van een hypotheek. De tarieven stijgen weer. Moet ik ervoor gaan? Wat zijn de boetes als ik de lening vervroegd terugbetaal? Wat zijn de vrijlatingskosten?

Wilt u een flat kopen of in een flatgebouw wonen? Welke valkuilen moet je vermijden? Hoe zit het met de energiecrisis? Welke kosten zijn te verwachten voor gemeenschappelijke lasten? Welke nieuwe bonussen worden ter compensatie toegekend aan de mede-eigenaars en de mede-eigendom? En de renovatie van de liften om te voldoen aan de normen die voor 2023 zijn gepland: hoe zit het daarmee?

Hebt u een bouwproject? Moet ik bouwen? Hoe kan ik extra kosten of vertragingen vermijden wanneer de materiaalprijzen de pan uit rijzen? (Wet Breyne, verplichte verzekering voor aannemers en TRC, enz.)

Wilt u verkopen?   Steeds meer verplichtingen (15) opgelegd aan de verkoper (asbest, EPB, Q-ZEN, conformiteit van elektrische installaties, enz.) Welke prijs moet ik vragen en welke commerciële trucs moet ik gebruiken? Moet u een openbare verkoop, een makelaar of een notaris gebruiken? Wat zijn de gevaren en voordelen van een snelle verkoop?
 
Wilt u een gebouw of een fonds aan uw echtgenoot of aan een van uw kinderen -schenken?  Eigendommen of fondsen weggeven?  Handmatige of belastbare schenking? Wat zijn de kosten? Afhankelijk van de regio, lagere tarieven maar langere vertragingen en gevolgen voor de toekomstige opvolging?

Wilt u uw nalatenschap organiseren? Opvolging. Welk deel erven echtgenoten en kinderen? Hoe zit het met een gemengd gezin? Hoe kunt u het beste uw nalatenschap plannen? Will?

Ten slotte vindt u in dit werk ook een verklarende woordenlijst met ongeveer 340 termen, heel wat voorbeelden en een hele reeks nuttige adressen.

Dit is een gids die tot een vaste waarde is uitgegroeid, een onmisbaar hulpmiddel voor al wie een vastgoedtransactie overweegt.

Auteur

Aantal pagina's :

Uitgavedatum : 10/02/2023

Aangeraden door andere klanten...

Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI)

Vanaf 1 juni 2020, is het AREI 2020 van toepassing op alle nieuwe elektrische installaties en alle belangrijke uitbreidingen van bestaande elektrische installaties.

Lees meer

Ratio's Instrumentenbord Voor de Onderneming

Lees meer

Boordtabellen en business planning

Het besturen van een onderneming met kennis van zaken vereist, naast het voeren van een boekhouding, het op punt stellen en actueel houden van boordtabellen en relevante indicatoren.

Lees meer