Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

Vastgoedrecht in BelgiŽ 2022

2022 - Huurder, mede-eigenaar of eigenaar, iedereen heeft te maken met bouwrecht...

Huur, aankoop, bouw, verkoop, mede-eigendom, schenking, erfopvolging, Ö De auteur zet al tien jaar lang de evolutie van de bovenstaande thema's in duidelijke taal aan zijn lezers uiteen. Iedereen krijgt ooit te maken met deze specifieke rechtstak, die voortdurend wijzigt en zich specialiseert.

Wilt u uw woning verhuren of te huur aanbieden? 
Hoe huren aan de beste prijs? Welke informatie kan van de huurder worden verlangd? Wanneer is er sprake van discriminatie en/of inbreuk op de persoonlijke levenssfeer? Welke huurgarantie, met welke staatssteun (0% lening). Wat zijn sinds 2018 de nieuwe opzegtermijnen en oorzaken van schadevergoeding? Korte termijn, lange termijn, of levenslange huurovereenkomsten, zo veel verschillende regels!

En wat als de huurder trouwt, scheidt of overlijdt? Naast huurcontracten voor hoofdverblijfplaatsen worden ook andere huurcontracten bestudeerd, zoals "glad (in RW)", handelshuur, pop-up store, boerderij (met de hervorming van 2020).

Zonde het Covid te vergeten! Wat zijn de gevolgen voor de wettelijke termijnen, uitzetting, of verlenging daarvan wegens "uitzonderlijke omstandigheden"?

Wilt u vastgoed kopen?  Kan ik per SMS kopen? Waarom worden opties, aanbiedingen, compromissen en opschortende voorwaarden op het tijdstip van de koop vermeld?  Hoeveel belasting wordt in elk gewest geheven op de aankoop? Hoe kan een betrouwbare en volledige begroting worden opgesteld, rekening houdend met fiscale en civiele aspecten? Hoe kan ik kopen in aanwezigheid van een makelaar? Moet hij mijn aanbod tegen die prijs accepteren? Kan hij me een hoger bod laten doen?

En het hypothecaire krediet? Hoe kunt u het beste over uw voorwaarden onderhandelen? Of profiteren van de enorme besparingen in verband met het hypotheekmandaat? Wat zijn de notariskosten? Hoe zit het met de opschortende voorwaarde? Wat voor invloed heeft het op het compromis?

Wilt u een flat kopen of in een flatgebouw wonen? Welke voorafgaande stappen moet u nemen? Reserve- en werkkapitaalfondsen, gemeenschappelijke lasten, de laatste notulen van de vergadering van mede-eigenaars, dit is slechts een deel van de te bestuderen informatie.
Wat kunnen we sinds 2019 leren van de hervorming van de wet inzake mede-eigendom? Kan ik een elektrische klem plaatsen of in beslag worden genomen als ik mijn gemeenschappelijke lasten niet betaal?

Hoe zit het met de algemene vergaderingen? Sinds Covid zijn ze uitgesteld of beperkt. De auteur heeft de volledige geschiedenis van de sanitaire maatregelen, van maart 2020 tot heden, opgenomen.

Hebt u een bouwproject?  Hoe kunt u meerkosten of vertraging in de werken -voorkomen? Hoe kunt u bouwterrein zonder risico’s verwerven? Tot hoever reikt de verzekering die de aannemers sinds 2018 moeten nemen? 

Wilt u verkopen?   Welke documenten moet u vooraf kunnen voorleggen (EPB, elektrische installatie, PID, stedenbouw, woningpas enz.)? Wilt u het gebouw zelf -verkopen of doet u daarvoor een beroep op een vastgoedmakelaar of een notaris? En hoeveel mag deze laatste voor zichzelf aanrekenen? 
 

Wilt u een gebouw of een fonds aan uw echtgenoot of aan een van uw kinderen -schenken?  Sinds 2018 zijn bepaalde schenkingstarieven verlaagd. Maar welke reële positieve impact hebben die op uw nalatenschap? Hoe interessant is een handgift aan een kind? En hoe gaat u daarbij te werk? Gaat u daarvoor bij de notaris langs of best niet?  

Wilt u uw nalatenschap organiseren? Wat moet u onthouden van de hervorming van de desbetreffende wetgeving? Op welk deel kunnen echtgenoot en kinderen sinds september 2018 aanspraak maken? En hoe zit het met een nieuw samengesteld gezin? Welke wettelijke middelen kunt u benutten om zo weinig mogelijk kosten te betalen? Hoe kunt u de bestaande gebouwen best gebruiken? Moet u een testament opstellen?

Ten slotte vindt u in dit werk ook een verklarende woordenlijst 
met ongeveer 325 termen, heel wat voorbeelden en een hele reeks nuttige adressen.

Dit is een gids die tot een vaste waarde is uitgegroeid, een onmisbaar hulpmiddel voor al wie een vastgoedtransactie overweegt.

Aantal pagina's :

Uitgavedatum : 01/06/2022

Aangeraden door andere klanten...

Belgian Capacity Remuneration Mechanism

This book is in English with the full legislation in both domestic languages : Dutch & French.

Lees meer

Corporate Governance

Lees meer

Burgerlijk Wetboek

CoŲrdinatie januari 2022. Het Burgerlijk Wetboek is de belangrijkste regeling m.b.t. het Belgisch privaatrecht

Lees meer