Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Balanscentrale

Informail n° 40 Maart 2012

1. Stopzetting op 26 maart 2012 van de mogelijkheid om neerleggingen op papier te betalen met een cheque

Maandag 26 maart zal de laatste dag zijn waarop u de neerlegging van een jaarrekening op papier kan betalen met een cheque. Deze stopzetting was al voorzien door de koninklijke besluiten van 27 april 2007 (voor ondernemingen) en 27 maart 2008 (voor verenigingen en stichtingen).

Wij raden u aan om voortaan de jaarrekening steeds via het internet neer te leggen, dit in de vorm van een gestructureerd databestand (indien de jaarrekening volgens een standaardmodel is opgesteld) of van een PDF-bestand (indien de jaarrekening volgens een specifiek model is opgesteld). U kan de neerleggingskosten dan offline betalen met een overschrijving of online met een kredietkaart (Visa of MasterCard).
Neerleggen via het internet is niet alleen goedkoper dan op papier, maar geeft u ook sneller de zekerheid of de aangeboden jaarrekening al dan niet kan worden aanvaard.
Meer informatie over de neerlegging via het internet kan u terugvinden op de website www.balanscentrale.be of bij de Helpdesk van de Balanscentrale (tel.: 02 221 30 01, e-mail: balanscentrale@nbb.be).

In de uitzonderlijke gevallen waarbij u uw jaarrekening niet via het internet kan neerleggen, moet u deze met de post opsturen naar de hoofdzetel van de Nationale Bank (NBB - Balanscentrale, Neerlegging van jaarrekeningen, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel).
In voorkomend geval moet u in het begeleidend schrijven uw contactgegevens (e-mailadres en/of telefoonnummer) vermelden zodat wij u kunnen bereiken voor de (girale) betaling van de neerleggingskosten.

2. Aangepaste software voor de opmaak van gestructureerde databestanden

Vanaf maandag 26 maart 2012 moeten de jaarrekeningen, die in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) bij de Balanscentrale worden aangeboden, zijn opgemaakt met een aangepaste software.

Indien u gebruikmaakt van een commerciële software voor de opmaak van uw jaarrekening, dan dient u uw programma te updaten. Sofista, de gratis onlinetoepassing van de Balanscentrale, zal op 26 maart 2012 worden bijgewerkt en zal die dag pas in de loop van de voormiddag opnieuw beschikbaar zijn. Ook de onlinetoepassing "Neerlegging van jaarrekeningen via internet" zal op 26 maart worden bijgewerkt en zal die dag pas tegen het einde van de namiddag opnieuw beschikbaar zijn.

De jaarrekeningen, die vóór 26 maart zijn aangeboden en zich op 26 maart nog steeds in de status "Wacht op betaling" of "Wacht op overschrijving" bevinden, zullen ook na de bijwerking worden aanvaard indien de Balanscentrale tijdig (dit is binnen 7 kalenderdagen na de toekenning van de status "Wacht op betaling") de verschuldigde neerleggingskosten ontvangt door een betaling met kredietkaart (Visa of MasterCard) of met een overschrijving.

Home

Alle nieuws raadplegen