Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Balanscentrale

Nieuwe neerleggingstarieven vanaf 1 januari 2013

1. Nieuwe neerleggingstarieven vanaf 1 januari 2013 voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen
Elk jaar worden de openbaarmakingskosten bestemd voor de Nationale Bank van België en de bekendmakingskosten bestemd voor het Bestuur van het Belgisch Staatsblad aan de index aangepast (BS van 5 december 2012, blz. 77.545-77.546 wat betreft de wijziging van de openbaarmakingskosten en BS van  10 december 2012, blz 79.363 wat betreft de wijziging van de bekendmakingskosten).
Dit resulteert in een aanpassing van de neerleggingstarieven.
De nieuwe tarieven (in euro en inclusief btw) vindt u in onderstaande tabel en kan u ook op de website www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening terugvinden.

Ondernemingen (in euro en inclusief btw)
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) 
- volledig model                 410,62
- verkort model                  152,65
- verbeterde neerlegging   149,92
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand 
- volledig model                 472,94
- verkort model                  215,09
- verbeterde neerlegging   149,92
Via de post op papier 
- volledig model                 479,96
- verkort model                   221,98
- verbeterde neerlegging   149,92

Verenigingen en stichtingen (in euro en inclusief btw)
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand)
 
- volledig of verkort model                  78,58
- verbeterde neerlegging                    76,35
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand 
- volledig, verkort of ander model       141,02
- verbeterde neerlegging                      76,35
Via de post op papier 
- volledig, verkort of ander model        147,91
- verbeterde neerlegging                      76,35

2. Wijzigingen aan de modellen van de jaarrekening
Zoals aangekondigd in het Belgisch Staatsblad van 5 december 2012 stelt de Nationale Bank op haar website een nieuwe versie van de jaarrekeningmodellen beschikbaar (zie www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening). 
De belangrijkste aanpassingen hebben betrekking op de sociale balans van de ondernemingen en verenigingen die hun jaarrekening volgens het volledig model opmaken: door de wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen (Belgisch Staatsblad van 28 augustus 2012, blz. 51.020) worden een aantal bestaande posten uitgesplitst over mannen en vrouwen.
Bovendien wordt, in de volgens het volledig model opgestelde sociale balansen, de omschrijving van de post 341x "Brugpensioen" vervangen door de nieuwe benaming "Werkloosheid met bedrijfstoeslag".
Er is geen enkele aanpassing aan de sociale balans die deel uitmaakt van de jaarrekening opgesteld volgens het verkort model. In alle jaarrekeningmodellen wordt in de toelichting een punt "Andere niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen" toegevoegd, ingevolge het CBN-advies 2012/07 van 17 april 2012 "De boekhoudkundige verwerking van de tax shelter in hoofde van de investeerder".
Ten slotte nog één detail: in de modellen van de jaarrekening voor ondernemingen wordt in de "Lijst van ondernemingen waarvoor de onderneming onbeperkt aansprakelijk is in haar hoedanigheid van onbeperkt aansprakelijk vennoot of lid" de verwijzing naar de richtlijn 68/151/EEG vervangen door de verwijzing naar de richtlijn 2009/101/EG.
De nieuwe modellen van de jaarrekening alsook de lijsten met de verschillen tussen de twee recentste versies van deze modellen zijn beschikbaar op onze website (www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening).

3. Nieuwe software voor de opmaak van gestructureerde databestanden vanaf maandag 25 maart 2013
Vanaf maandag 25 maart 2013 moeten de jaarrekeningen die in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) bij de Balanscentrale worden aangeboden, zijn opgemaakt met een aangepaste software, welke onder meer rekening houdt met wat onder punt 2 is vermeld.
Indien u gebruikmaakt van een commerciële software voor de opmaak van uw jaarrekening, dan dient u uw programma te updaten.
Sofista, de gratis onlinetoepassing van de Balanscentrale, zal op 25 maart 2013 worden bijgewerkt en zal die dag pas in de loop van de voormiddag opnieuw beschikbaar zijn. Ook de onlinetoepassing "Neerlegging van jaarrekeningen via internet" zal op 25 maart worden bijgewerkt en zal die dag pas tegen het einde van de namiddag opnieuw beschikbaar zijn.
De jaarrekeningen, die vóór 25 maart zijn aangeboden en zich op 25 maart nog steeds in de status "Wacht op betaling" of "Wacht op overschrijving" bevinden, zullen ook na de bijwerking worden aanvaard indien de Balanscentrale tijdig (dit is binnen 7 kalenderdagen na de toekenning van de status "Wacht op betaling") de verschuldigde neerleggingskosten ontvangt door een betaling met kredietkaart (Visa of MasterCard) of met een overschrijving.

Home

Alle nieuws raadplegen