Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Balanscentrale

Nieuwe neerleggingstarieven vanaf 1 januari 2012

1. Nieuwe neerleggingstarieven vanaf 1 januari 2012 voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen

Elk jaar worden de openbaarmakingskosten bestemd voor de Nationale Bank van België en de bekendmakingskosten bestemd voor het Bestuur van het Belgisch Staatsblad aan de index aangepast (BS van 2 december 2011, blz. 71158 wat betreft de wijziging van de openbaarmakingskosten en BS van 14 december 2011, blz. 73346 wat betreft de wijziging van de bekendmakingskosten). Dit resulteert in een aanpassing van de neerleggingstarieven. De nieuwe tarieven (in euro en inclusief btw) vindt u in onderstaande tabel :

Ondernemingen (in euro en inclusief btw)

Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) 
- volledig model                     399,49 euros
- verkort model                      148,53 euros
- verbeterde neerlegging       145,80 euros
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand 
- volledig model                     460,23 euros
- verkort model                      209,28 euros
- verbeterde neerlegging       145,80 euros
Via de post op papier 
- volledig model                     466,89 euros
- verkort model                      215,93 euros
- verbeterde neerlegging       145,80 euros

Verenigingen en stichtingen (in euro en inclusief btw)
Via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) 
- volledig of verkort model                   76,52
- verbeterde neerlegging                     74,29
Via het internet in de vorm van een PDF-bestand 
- volledig, verkort of ander model      137,27
- verbeterde neerlegging                     74,29
Via de post op papier 
- volledig, verkort of ander model      143,92
- verbeterde neerlegging                     74,29


2. Wijzigingen aan de modellen van de jaarrekening

Het koninklijk besluit van 7 november 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen (Belgisch Staatsblad van 21 november 2011, blz. 68931) biedt bepaalde ondernemingen die hun jaarrekening volgens het volledig model van jaarrekening moeten opmaken, de mogelijkheid om in de toelichting de staat van de oprichtingskosten en de uitsplitsing van de netto-omzet achterwege te laten. Deze vereenvoudiging maakte een aanpassing nodig van de lijst van rekenkundige en logische controles. De aanpassingen hieraan werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 november 2011. De volledige aangepaste lijst is beschikbaar op de website van de Balanscentrale (www.balanscentrale.be > Jaarrekeningen neerleggen > Rekenkundige en logische controles).

Het vermelde KB impliceert ook enkele kleine aanpassingen aan de modellen van de jaarrekening voor ondernemingen en die voor verenigingen/stichtingen: 
- er wordt een nieuwe reden voorzien om de jaarrekening van ondernemingen, waarvoor een neerleggende onderneming onbeperkt aansprakelijk is, niet bij de jaarrekening van de neerleggende onderneming te voegen; in voorkomend geval moet die reden vermeld worden (secties VOL 5.5.2 en VKT 5.2.2) 
- verder bevat voormeld koninklijk besluit een aangepaste definitie van de werknemers  waardoor in het onderdeel over de bedrijfskosten en in de sociale balans enkele titels en de omschrijving van enkele posten is gewijzigd (secties VOL 5.10, VOL 6, VKT 5.6 en VKT 6, voor de ondernemingen en secties VOL-vzw 4.9, VOL-vzw 5, VKT-vzw 4.5 en VKT-vzw 5 voor de verenigingen/stichtingen) 
- tot slot wordt voor de ondernemingen die hun jaarrekening opstellen volgens het verkort model een vereenvoudiging doorgevoerd in de post over de transacties met verbonden partijen buiten normale marktvoorwaarden (sectie VKT 5.8).

De nieuwe modellen van de jaarrekening zijn beschikbaar op onze website (www.balanscentrale.be > Modellen van de jaarrekening).


3. Nieuwe software voor de opmaak van gestructureerde databestanden


Vanaf maandag 26 maart 2012 moeten de jaarrekeningen, die in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL-bestand) bij de Balanscentrale worden aangeboden, zijn opgemaakt met een aangepaste software, welke onder meer rekening houdt met wat onder punt 2 is vermeld.

Indien u gebruikmaakt van een commerciële software voor de opmaak van uw jaarrekening, dan dient u uw programma te updaten. Sofista, de gratis onlinetoepassing van de Balanscentrale, zal op 26 maart 2012 worden bijgewerkt en zal die dag pas in de loop van de voormiddag opnieuw beschikbaar zijn. Ook de onlinetoepassing "Neerlegging van jaarrekeningen via internet" zal op 26 maart worden bijgewerkt en zal die dag pas tegen het einde van de namiddag opnieuw beschikbaar zijn.

De jaarrekeningen, die vóór 26 maart zijn aangeboden en zich op 26 maart nog steeds in de status "Wacht op betaling" of "Wacht op overschrijving" bevinden, zullen ook na de bijwerking worden aanvaard indien de Balanscentrale tijdig (dit is binnen 7 kalenderdagen na de toekenning van de status "Wacht op betaling") de verschuldigde neerleggingskosten ontvangt door een betaling met kredietkaart (Visa of MasterCard) of met een overschrijving.


Bron:
Balanscentrale
Informail nr 39

Home

Alle nieuws raadplegen