Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

BTW news : November 2010

Hierna vindt u een kort overzicht van het belangrijkste nieuws inzake btw van de maand november 2010.

LEVERING VAN GOEDEREN
Intracommunautaire levering: de termijn waarbinnen het vervoer plaats moet hebben,  speelt geen rol
HJEG,  C-84/09,  18 november 2010
Een Zweedse particulier koopt een nieuw vervoersmiddel (een zeilboot) in het Verenigd Koninkrijk. Hij wil de boot gedurende 3 à 5 maanden gebruiken in dit land alvorens deze definitief over te brengen naar Zweden. Het Verenigd Koninkrijk beschouwt dit als een levering belast op zijn grondgebied (Lidstaat van vertrek) van zodra de zeilboot meer dan twee maanden in dit land blijft.
Het Hof van Justitie is echter een andere mening toegedaan. Weliswaar stellen de lidstaten de voorwaarden vast waaronder zij de intracommunautaire leveringen vrijstellen. Toch moeten de lidstaten de algemene rechtsbeginselen die deel uitmaken van de rechtsorde van de Unie naleven. Voor het Hof kan de vrijstelling niet afhangen van een termijn waarbinnen het vervoer van het betrokken goed vanuit de Lidstaat van levering naar de Lidstaat van bestemming moet aanvangen of eindigen. Door een dergelijk termijn te voorzien, doet de  Engelse reglementering afbreuk aan het neutraliteitsbeginsel van de btw.


DIENSTVERRICHTINGEN

Opslagdienst - Plaatsbepaling
Voorafgaande beslissing nr. 900.494, 25 mei 2010
De Belgische btw-administratie beschouwt elke opslagdienst als verband houdend met de plaats waar het onroerend goed is gelegen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt naargelang de dienst een terbeschikkingstelling van opslagruimte betreft (passieve terbeschikkingstelling) dan wel een actieve exploitatie inzake het verrichten van opslagdiensten (zogenaamde contracten "warehousing").
In reactie op gerezen interpretatieverschillen met betrekking tot de huidige Europese regelgeving,  zal de problematiek concreet worden voorgelegd aan het btw-comité (multilateraal overlegorgaan), en anderzijds wordt, om concurrentieverstoring te vermijden ten nadele van de Belgische ondernemingen, tijdelijk een plaatsbepaling B to B,  zijnde de plaats van de ontvanger, aanvaard tot op het ogenblik dat, na overleg met de andere lidstaten, een definitief standpunt wordt ingenomen.


VASTGOEDSECTOR

Verlaagd tarief - Afbraak en heropbouw

Voorafgaande beslissing nr. 2010.055,  20 april 2010
Een verlaagd tarief  6% is van toepassing op de afbraak- en heropbouwwerken van een onroerend goed. Deze regel heeft als doel,  naast het stimuleren van de economie,  de vervanging van een bouwvallig goed door een moderne woongelegenheid aan te moedigen,  zonder dat na de afbraak de oppervlakte gedurende een lange periode een braakliggende grond blijft.
In dit kader beschouwt de D.V.B. dat de onroerende werken die drie onverdeelde eigenaars laten uitvoeren in de hoedanigheid van privépersonen en die bestaan uit, enerzijds,  de afbraak van een bouwvallig huis en, anderzijds, de heropbouw op dezelfde plaats van een geheel van vier woningen die bestemd zijn om voor privédoeleinden verhuurd te worden,  kunnen genieten van het verlaagd tarief van 6 % voor de werken in onroerende staat.


MEDISCHE SECTOR

Notie van gezondheidskundige verzorging van de mens
HJEG,  C-156/09,  18 novembre 2010
De gezondheidskundige verzorging van de mens in het kader van de uitoefening van medische en paramedische beroepen worden vrijgesteld van btw. Deze vrijstelling heeft als doelstelling de vermindering van de diensten die de diagnose,  de behandeling en,  voor zoveel mogelijk, de genezing van ziekten of gezondheidsproblemen tot doel hebben.
Volgens het Hof,  vormen het isoleren van bij de mens afgenomen gewrichtskraakbeencellen en de daaropvolgende celvermeerdering voor reïmplantatie voor therapeutische doeleinden „gezondheidskundige verzorging van de mens”.
Dat niet als arts opgeleid laboratoriumpersoneel deze diensten verricht,  is dienaangaande irrelevant,  daar gezondheidskundige verzorging van therapeutische aard niet in alle onderdelen door medisch personeel hoeft te worden verricht. Het is evenmin relevant dat deze cellen bij de patiënt bij wie ze zijn afgenomen dan wel bij een derde worden gereïmplanteerd, of dat de dienst uit functioneel oogpunt vergelijkbaar is met een geneesmiddel, dat niet van btw is vrijgesteld.


Bron
:

Belgian VAT Desk
www.vatdesk.be

 

Home

Alle nieuws raadplegen