Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

BTW Nieuws - April 2011

U vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste btw-actualiteiten die in de loop van April 2011 verschenen zijn.

BUITENLANDSE BELASTINGPLICHTIGEN
Buitenlandse aannemer - Geen btw-identificatie in België – Tolerantie
Beslissing btw nr. E.T. 119.687 - 15.03.2011
Een buitenlandse aannemer die in België werk in onroerende staat uitvoert waarop het algemeen uitstel van betaling van toepassing is en die vanuit zijn vestigingen naar de werf in België materialen (bakstenen, cement, nagels, schroeven, beton, enz.) verzendt of vervoert (of deze eventueel voor zijn rekening laat vervoeren) die bedoeld zijn om in de constructie in België te worden verwerkt, zou zich in principe uitsluitend voor deze bestemming, die gelijkgesteld is met een intracommunautaire aankoop tegen vergoeding, in België bij de btw moeten identificeren.
Alleen in deze situatie aanvaardt de administratie voortaan uit tolerantie en als proef dat de buitenlandse aannemer zich niet in België bij de btw identificeert, mits hij bepaalde voorwaarden respecteert.
 

VASTGOEDSECTOR
Overdracht van algemeenheid – vorming van een recht van erfpacht – Geen herziening
SDA 2010.065 -15.06.2010
Als ze in het kader van de afstand door bedrijf A aan bedrijf B van zijn handelsfonds optreedt, leidt de vorming van een recht van erfpacht door de cedent ten voordele van de cessionaris op het gebouw waarin dit handelsfonds wordt geëxploiteerd, niet tot herziening van de btw die bij de bouw en inrichting van het betrokken gebouw is afgetrokken.
 

AUDIOVISUELE SECTOR
Kosten voor logies, voedsel en dranken – Filmproductie – Recht op aftrek
Beslissing nr. ET 118.072 - 24.02.2011
De btw op kosten voor logies, voedsel en dranken is in principe niet aftrekbaar, behalve als ze blootgesteld zijn voor personeel dat buiten de onderneming belast is met het uitvoeren van een opdracht.
De administratieve doctrine erkent op deze basis de aftrek van de btw die de productiemaatschappij betaalt op kosten voor logies, voedsel en dranken voor zijn personeel dat belast is met de productie van een film, op voorwaarde dat de productie van de film voor een derde in uitvoering van een contract tegen vergoeding wordt uitgevoerd.
De btw op de aankoop van kleding, zelfs gewone, die bij de opnamen effectief als kostuum gebruikt wordt, is eveneens aftrekbaar vanwege de beroepsmatige aard van deze kledingstukken. Bewaring van deze kledingstukken na de opnamen door de acteurs of andere personen vormt in voorkomend geval een belastbare inhouding.

Afstand van het portretrecht door een mannequin – geen btw
Cour Administrative d’Appel de Paris – Administratief hof van beroep van Parijs, 10de kamer -14.12.2010
De Franse belastingadministratie houdt staande dat de royalty’s die een mannequin ontvangt als vergoeding voor afstand van haar portretrecht aan het agentschap dat haar tewerkstelt, onderworpen zijn aan de btw en dat ze de tegenwaarde vormen van een belastbare dienstenprestatie. Het administratief hof van beroep van Parijs verwerpt de stelling van de administratie door in navolging van wat voorzien is voor sporters het criterium van de onlosmakelijke (of niet loskoppelbare) aard van de prestaties en het arbeidscontract toe te passen. Bijgevolg kan de afstand van het portretrecht met betrekking tot de toepasselijke btw-regels niet als onafhankelijk verleend beschouwd worden en valt deze bijgevolg buiten het toepassingsveld van de btw.


Bron
Belgian VATDesk
www.vatdesk.be

Home

Alle nieuws raadplegen