Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

BTW Nieuws - Februari 2011

Hierna vindt u een kort overzicht van het belangrijkste nieuws inzake btw van de maand februari 2011.

ONDERWIJS
Vrijstelling van onderwijsprestaties
Parlementaire vragen, Muriel Gerkens, 2 februari 2011

Prestaties die school- of universitair onderwijs als doel hebben, beroepsopleiding of –herscholing, uitgevoerd door ‘erkende instellingen’ zijn vrijgesteld van BTW. Een administratieve circulaire kende deze hoedanigheid oorspronkelijk uitsluitend toe aan instellingen zonder winstoogmerk maar is sindsdien geannuleerd door de Raad van State, met als motief dat alleen een wet deze kon omschrijven.
Die rechtspraak werd onlangs door het Hof van Cassatie gevolgd.
De minister van Financiën bevestigt dat de administratie rekening houdt met deze beslissingen en dat een commercieel bedrijf bijgevolg van de vrijstelling kan genieten mits het aan alle andere voorwaarden voldoet.
Er werd een wetsontwerp opgesteld om het voordeel van de vrijstelling uitsluitend te beperken tot verenigingen zonder winstoogmerk, maar dit ontwerp is wegens de huidige politieke situatie echter nog niet afgerond.   
 

RECHT OP AFTREK
Autokosten : interpretatie van de administratie
Circulaire AFZ nr.01/2011 van 25 januari 2011

Sinds 1 januari 2011 moet de BTW-aftrek voor de aanschaf van investeringsgoederen oorspronkelijk beperkt blijven tot het beroepsdeel van het goed.
Voor deze nieuwe bepaling van kracht werd, was de BTW-aftrek van kosten in verband met een auto door het BTW-Wetboek echter al tot maximum 50 % beperkt.
Vandaar de vraag hoe men deze twee bepalingen kan verzoenen.
De administratie heeft onlangs een circulaire gepubliceerd waarin ze bevestigt dat de BTW-aftrek automatisch en forfaitair beperkt is tot 50 % als het beroepsmatig gebruik gelijk of hoger is dan 50 %.
Het voordeel van alle aard is dan, net zoals voorheen, aan de BTW onderworpen.  


VASTGOEDSECTOR
BTW op gronden: vrijstelling van registratierechten in de drie gewesten
Vlaams decreet van 23 december 2010 – Brusselse ordonnantie van 24 december 2010

Sinds 1 januari 2011 is de gelijktijdige verkoop door dezelfde persoon van een nieuw gebouw en de ‘bijhorende grond’ onderworpen aan de BTW.
Het Vlaamse en Brusselse gewest hebben elk hun Wetboek registratierechten aangepast om de gezamenlijke verkoop van een gebouw en de bijhorende grond onder het BTW-stelsel vrij te stellen van registratiekosten.
Bij gebrek aan deze wijzigingen zouden de gezegde gronden dubbel belast worden.
Wallonië had zijn eigen Wetboek reeds in 2004 in die zin aangepast.   

 

LEVERINGEN VAN GOEDEREN
Driehoeksverkopen: criteria voor de aanknoping van het transport
HJEU, C-430/09, 16 december 2010

Een Nederlands bedrijf verkoopt autobanden aan een Belgisch bedrijf die ze aan een ander Belgisch bedrijf doorverkoopt. Het transport wordt verzorgd door de eindkoper voor rekening van de doorverkoper.
Toen het Hof van Justitie geraadpleegd werd in verband met de vraag aan welke contractuele relatie het transport moet worden aangeknoopt, heeft het beslist dat het transport op de eerste of de tweede verkoop moet worden geboekt om alle omstandigheden globaal te kunnen beoordelen.
Voor zover de tussenpersoon het recht heeft verkregen om in Nederland als eigenaar over het goed te beschikken, en zijn bedoeling kenbaar heeft gemaakt om dit goed naar een andere Lidstaat, België, te vervoeren, en hij zijn BTW-identificatienummer heeft doorgegeven dat door dat land toegekend is, besluit het Hof dat het transport op de eerste verkoop moet worden geboekt, op voorwaarde dat het recht om als eigenaar over het goed te beschikken werd overgedragen aan de eindkoper in de Lidstaat van bestemming (België) van het transport.  
 

EXPORT
Geen termijn om het transport uit te voeren
Rechtb. Brussel, 30 april 2010

Uitvoer buiten de Europese Unie is vrijgesteld van BTW, op voorwaarde dat men kan bewijzen dat de verkochte goederen buiten het douanegebied werden vervoerd.
Als de koper zich met het transport belast, eist de administratie dat de goederen onmiddellijk uitgevoerd worden, of minstens binnen de termijn die strikt noodzakelijk is om de goederen buiten de Europese Unie te vervoeren.
De rechtbank van eerste aanleg van Brussel moest precies een geschil onderzoeken in verband met een vrijstelling van een uitvoer waarbij de koper met het transport belast was. Deze laatste vond pas enkele jaren na de verkoop plaats zodat de administratie de vrijstelling weigerde.
De rechtbank heeft geoordeeld dat aan de verkoper geen termijn kon worden opgelegd omdat de eis van onmiddellijke uitvoer onmiskenbaar een voorwaarde aan de wet toevoegt.
Daarom was er volgens de rechtbank geen reden om de vrijstelling van de verkoop in kwestie te weigeren.   


REISAGENTSCHAPPEN
Afstand van het compromisvoorstel
Europese Ministerraad, 15 februari 2011

De Europese Commissie heeft enkele jaren geleden reeds een compromisvoorstel uitgewerkt om de regeling van reisagentschappen te wijzigen.
  Omdat de meningsverschillen tussen de Lidstaten bleven aanhouden, heeft het Voorzitterschap van de Europese Unie vastgesteld dat het onmogelijk was om voortgang te boeken in dit dossier. 
De aanneming van wijzigingsvoorstellen is dus sine die uitgesteld.

 

Bron:
Belgian VAT Desk
www.vatdesk.be

Home

Alle nieuws raadplegen