Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

BTW Nieuws - Mei 2011 - Belgian VAT Desk

U vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste btw-actualiteiten die in de loop van Mei 2011 verschenen zijn.

VASTGOEDSECTOR
Verlaagd btw-tarief van 6 % - Werk in onroerende staat aan gebouwen van meer dan 5 jaar – Definitieve maatregel
Ontwerp van Programmawet nr. 53-1481/001
Werk in onroerende staat en andere gelijkgestelde werken (levering en installatie van centrale verwarming, sanitaire installatie, elektrische installatie, enz.) die uitgevoerd worden aan woongebouwen van meer dan 5 jaar zijn sinds 1 januari 2000 onderworpen aan het verlaagde tarief van 6%, echter met uitsluiting van de materialen die een groot deel van de geleverde dienst uitmaken.
Deze tijdelijke maatregel wordt vanaf 1 juli 2011 definitief.

Projectontwikkelaar –Verhuur van een gebouw voor de wederverkoop – Geen heffing
Hof van Beroep Antwerpen – 23 november 2010.
Een projectontwikkelaar koopt een onroerend goed onder het btw-stelsel en biedt het vervolgens via verschillende vastgoedmakelaars voor verkoop en/of verhuur aan.
De btw-administratie betwist de integrale en onmiddellijke btw-aftrek die op de aankoop van het onroerend goed weegt omdat het gebouw gedeeltelijk voor verhuur bestemd was. Alleen projectontwikkelaars die aantonen dat ze onroerende goederen aankopen met de bedoeling om ze door te verkopen, hebben recht op de integrale aftrek van de voorbelasting.
Het Hof volgt de redenering van de administratie echter niet en laat de volledige aftrek van de btw toe. Volgens haar blijkt uit de objectieve dossiergegevens voldoende (sociaal doel, de vermeldingen op het btw-identificatieformulier, boeking van het gebouw bij de ‘stock’, de latere verkoop van het grootste deel van het gebouw, enz.) dat het bedrijf wel degelijk van bij het begin de bedoeling had om als projectontwikkelaar te handelen.

Woning met gemengd gebruik – prejudiciële vraag
Hof van Cassatie – 7 april 2011.
Een bedrijf stelt een gebouw dat het gebouwd heeft ter beschikking van haar zaakvoerder voor zijn persoonlijk gebruik via de toekenning van een voordeel van alle aard.
Het Hof van Cassatie vraagt zich echter af of deze terbeschikkingstelling al dan niet een vrijgestelde verhuur vormt omdat het voordeel van alle aard duidelijk geacht wordt om een deel van de werkprestaties van de zaakvoerder te vergoeden.
Ze beslist om haar uitspraak aan te houden en het Gerechtshof een prejudiciële vraag betreffende dit punt te stellen.


BELASTBARE GRONDSLAG
Belastbare grondslag –is er ook btw verschuldigd op contractueel verschuldigde kosten die niet aan de klant zijn doorgerekend?
Rechtbank van Brugge – 7 februari 2011
De btw moet worden berekend op alles wat de tegenprestatie vormt die de leverancier van het goed of de dienstverlener verkrijgt of heeft verkregen.
De rechtbank vraagt zich echter af of deze btw eveneens berekend moet worden op de kosten die contractueel aan de klant zouden mogen worden aangerekend maar die uiteindelijk niet aan de klant zijn doorgerekend.
Ze beslist bijgevolg om haar uitspraak aan te houden en het Gerechtshof een prejudiciële vraag betreffende dit punt te stellen.


OPENBARE SECTOR
Openbaar domein – Verhuur – Exploitatie van havens, bevaarbare waterlopen en vlieghavens – Belastingheffing
P.V. nr. 4288 – Verherstraeten – 11 mei 2011
De minister bevestigt dat terbeschikkingstellingen van vastgoed dat van nature in een havengebied gelegen is (inclusief vastgoed op een openbaar domein) in het kader van de exploitatie van havens, bevaarbare waterwegen en vlieghavens aan de btw onderworpen handeling zijn en dat onafhankelijk van de hoedanigheid van de exploitant (overheid of privébedrijf).


BUITENLANDSE BTW
Polen –Algemeen stelsel van de verleggingsregeling voor plaatselijke transacties 1 april 2011 Vanaf 1 april 2011 moet een buitenlands bedrijf dat niet in Polen gevestigd is de algemene verlegginsregeling toepassen (verleggingsregeling van de belasting uit hoofde van de klant) op alle belastbare handelingen op het Poolse grondgebied als de klant in Polen gevestigd is, behalve voor diensten in verband met onroerende goederen.


Bron
Belgian VATDesk
www.vatdesk.be

 

Home

Alle nieuws raadplegen