Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

BTW Nieuws - November 2011 - Belgian VAT Desk

U vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste btw-actualiteiten die in de loop van november 2011 verschenen zijn.

BTW-VERPLICHTINGEN
Factureringsrichtlijn – Toelichtingen, gepubliceerd door de Europese Commissie
Toelichtingen van 05.10.2011

De tweede Richtlijn in verband met facturering op gebied van de btw is vanaf 1 januari 2013 van toepassing. In functie van de verschillende soorten transacties (grensoverschrijdende diensten, lokale leveringen, uitvoer, enz.) preciseert ze met name welk land de wettelijke toelating heeft om de verplichte vermeldingen vast te leggen die op de facturen moeten voorkomen (land van vestiging van de dienstverrichter versus de plaats waar de prestatie effectief is geleverd).
De Europese Commissie heeft zopas een werkdocument gepubliceerd met uitleg over de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 januari 2013 worden aangebracht aan de factureringsregels.
 
 
RECHT OP AFTREK
Receptiekosten versus reclamekosten – niet aftrekbare btw op de kosten voor logies, spijzen en dranken
Beslissing nr. E.T. 120.633 van 02.12.2011
 
In zijn arrest van 11 maart 2010 heeft het Hof van Cassatie bevestigd dat de kosten voor logies, spijzen en dranken die worden gemaakt binnen het kader van een feestelijke ontmoeting die hoofdzakelijk en rechtstreeks bedoeld is om de koper te informeren over het bestaan en de kwaliteiten van een product of dienst om de verkoop ervan te stimuleren, beschouwd moeten worden als reclamekosten die mogen worden afgetrokken en die niet beoogd worden door de uitsluitingen van het recht op aftrek.
De administratie neemt akte van voornoemd arrest maar blijft bij haar standpunt. Voor haar is de uitsluiting van het recht op aftrek voor de kosten van logies, spijzen en dranken voldoende gepreciseerd en was het de bedoeling van de wetgever dat dergelijke goederen en diensten zouden worden geanalyseerd en dat op het moment van hun aankoop rekening zou worden gehouden met hun aard (en niet met hun bestemming).
Ze houdt de uitsluiting van het recht op aftrek voor dergelijke kosten dus in stand, zelfs als ze voor de promotie van een product worden blootgesteld.
 
 
BTW IN EUROPA
Aangekondigde tariefwijziging
 
- Hongarije: wetsvoorstel om het normale tarief van 25 % op 1/1/2012 te verhogen tot 27 %
- Frankrijk: wetsvoorstel om het verlaagde tarief van 5,5 % op 1/1/2012 te verhogen tot 7 %
- Italië: een tweede bezuinigingsmaatregel zou het normale tarief van 21 % in 2012 kunnen verhogen tot 23 %
- Portugal: wetsvoorstel om bepaalde producten die momenteel onderworpen zijn aan het tussentarief van 13 % op 1/1/2012 te laten overgaan naar het normale tarief van 23 %
- Zweden: wetsvoorstel om het btw-tarief op catering van 25 % op 1/1/2012 te verlagen naar 12 %
- Ierland: de Ierse begroting, die een geleidelijke verhoging van het btw-tarief op vier jaar voorzag, zou herzien moeten worden en nu de verhoging van het normale tarief van 21 % tot 23 % op 1/1/2012 voorzien


Bron
Belgian VATDesk
www.vatdesk.be


 

Home

Alle nieuws raadplegen