Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Herwerking van het systeem van btw-boete

Het systeem van niet-proportionele fiscale boeten werd op 1 juli 2012 aangepast. Het voornaamste doel van deze wijziging bestaat erin het eenvoudiger, coherenter en transparanter te maken. Het nieuwe koninklijk besluit nr. 44, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 17 juli 2012, vervangt het koninklijk besluit nr. 44 van 21 oktober 1993. De inbreuken worden voortaan gegroepeerd per categorie hetgeen het begrip en de toepassing van het systeem vereenvoudigt.

Het niet indienen van een periodieke aangifte of van een bijzondere aangifte wordt voortaan bestraft met een boete van 1.000 EUR per aangifte.
Wat betreft de jaarlijkse lijst van belastingplichtige afnemers of de opgave van de intracommunautaire handelingen, werd het bedrag verhoogd tot 3.000 EUR.

Overigens werd het bedrag van de proportionele geldboete verschuldigd in het geval van niet-betaling of niet-tijdige betaling vastgesteld bij het opmaken van een bijzondere rekening (tabel G, punt I, 2, A van het koninklijk besluit nr. 41) verhoogd tot 15% van de verschuldigde belasting.

De referentiedatum die de toepassing van het nieuwe barema bepaalt, is de datum waarop de inbreuk werd gepleegd. In ieder geval wordt er tot en met 16 juli 2012 een tolerantieperiode voorzien gedurende dewelke het oude barema nog steeds van toepassing zal zijn op de inbreuken op de declaratieve verplichtingen.
Aangezien een uiterlijke indieningsdatum voorzien is door de btw regelgeving, is het deze datum die bepaalt welk boetebarema van toepassing is: situeert deze zich vóór 17 juli 2012, blijft het oude barema van toepassing, in het andere geval is het nieuwe barema van toepassing.
 

F.O. FINANCIEN

Home

Alle nieuws raadplegen