Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

StartersBVBA wordt realiteit !

Sabine Laruelle, Minister van KMO en Zelfstandigen, Stefaan De Clerck, Minister van Justitie en Vincent Van Quickenborne, Minister van Economie, kondigen een nieuwe vennootschapsvorm aan, de StartersBVBA. Het uitvoeringsbesluit verschijnt op maandag 31 mei in het Belgisch Staatsblad. Vanaf 1 juni kunnen ondernemers een StartersBVBA oprichten.

In deze crisistijd heeft onze economie meer dan ooit nood aan nieuwe activiteit. Maar we stellen vast dat geen enkele Belgische vennootschapsvorm inspeelt op de behoeften van bepaalde jonge starters die met een eerste onderneming beginnen waarvoor minder zware opstart-investeringen vereist zijn. 

De StartersBVBA beantwoordt aan deze nood en zal een stimulans zijn voor de creatie van nieuwe ondernemingen. Op die manier zal deze nieuwe vennootschapsvorm bijdragen tot de creatie van nieuwe jobs. Bovendien is de StartersBVBA een waardig alternatief voor goedkope buitenlandse vennootschapsvormen die alsmaar populairder worden (zoals de Engelse Ltd), maar die minder garanties bieden voor de schuldeisers en moeilijker controleerbaar zijn door de overheid.

De StartersBVBA versoepelt de vereisten inzake minimumkapitaal voor de oprichter(s) van een vennootschap, zonder daarbij te raken aan de zekerheden voor de schuldseisers en de rechten van de consumenten.  De maatregel versterkt de afscherming van het privé en familiaal vermogen van de ondernemer tegen de risico’s van de onderneming.

De oprichting van deze vennootschapsvorm is aan bepaalde voorwaarden onderworpen:
- Het minimumkapitaal van de BVBA Starter is 1 euro.
- Na maximaal 5 jaar of wanneer 5 voltijdse werknemers in dienst zijn,  moet het kapitaal worden verhoogd. 
- Er moet een financieel plan worden opgesteld onder toezicht van een expert uit de cijferberoepen (boekhouder, bedrijfsrevisor, enz.) om vroegtijdige faillissementen door een gebrek aan ervaring te voorkomen.

De StartersBVBA is een onderdeel van het Federaal KMO-Plan.

Dankzij de StartersBVBA zal de ondernemerszin worden aangemoedigd en wordt er opnieuw een drempel weggenomen ten voordele van het ondernemerschap.  Door een toegankelijke vennootschapsvorm te creëren maken we het bovendien mogelijk dat de startende ondernemer (jong of oud) dit doet in een beschermend juridisch kader (i.e. beperkte aansprakelijkheid).

Sabine LARUELLE
Ministrer van KMO, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid 

Stefaan DE CLERCK 
Minister van Justitie 

Vincent VAN QUICKENBORNE
Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Home

Alle nieuws raadplegen