Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Teruggaaf van btw door niet in België gevestigde belastingplichtigen

Aanvragen om teruggaaf van btw verricht door niet in België gevestigde belastingplichtigen. Toegestane termijn van indiening. Overeenkomstig de regelgeving die van toepassing was tot eind 2009 konden de aanvragen om teruggaaf van Belgische voorbelasting verricht door niet in België gevestigde belastingplichtigen rechtsgeldig worden ingediend tot uiterlijk 31 december van het derde kalenderjaar volgend op dat waarin de oorzaak tot teruggaaf zich heeft voorgedaan.

Ingevolge de uitvaardiging van het koninklijk besluit nr. 56 van 9 december 2009 met betrekking tot de teruggave inzake btw aan belastingplichtigen gevestigd in een andere lidstaat dan de lidstaat van teruggave en het koninklijk besluit van 22 maart 2010 tot wijziging van de koninklijke besluiten nrs. 4 en 31 met betrekking tot de belasting over de toegevoegde waarde, werd bovengenoemde termijn van indiening, met uitwerking op 1 januari 2010, ingekort tot 30 september van het kalenderjaar volgend op het tijdvak waarop het teruggaafverzoek betrekking heeft.

Aangezien de nieuwe reglementering geen overgangsbepalingen bevat, verstreek de vervaltermijn voor het indienen van teruggaafverzoeken met betrekking tot het jaar 2007 en het jaar 2008 op het tijdstip waarop de in het voorgaande lid bedoelde nieuwe bepalingen  in werking traden.

Om aan deze toestand te verhelpen heeft de administratie in toepassing van artikel 13, tweede lid, van het koninklijk besluit nr. 4 beslist dat aanvragen om teruggaaf van Belgische voorbelasting met betrekking tot de jaren 2007 en 2008 verricht door niet in België gevestigde belastingplichtigen alsnog kunnen worden ingediend tot uiterlijk 30 september 2010.

De in het voorgaande lid bedoelde aanvragen, ongeacht of ze worden verricht door belastingplichtigen gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Unie dan wel in een derde land, moeten worden ingediend volgens de procedure die van toepassing was vóór 1 januari 2010, met name op papier en rechtstreeks te richten aan het Centraal btw-kantoor voor buitenlandse belastingplichtigen, cel teruggaaf.

Federale Overheidsdienst Financien
Algemene administratieve van de Fiscaliteit

Beslissing van 12 mei 2010, nr. E.T. 117.130
De Directeur, Jozef Marckx

Home

Alle nieuws raadplegen