Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

News

Teruggaaf van buitenlandse btw

Verlenging van de termijn tot 31 maart 2011

Context
 Sinds 1 januari 2010 moet een Europese onderneming die de in een andere Lidstaat betaalde buitenlandse btw terugbetaald wil krijgen, hiervoor een aanvraag indienen bij de belastingsdiensten van haar land van vestiging via een nieuw elektronisch portaal. Voor de Belgische ondernemingen is dit portaal beschikbaar via de Intervat-toepassing.
 
De aanvraag tot teruggave moet in principe ten laatste op 30 september van het burgerlijk jaar volgend op de terugbetalingsperiode ingediend worden. In verschillende Lidstaten hebben er zich echter grote problemen voorgedaan bij de inwerkingstelling van deze elektronische portaals. Sommige portaals werden pas heel laat in gebruik gesteld en allerhande technische problemen hebben de goede werking van bepaalde websites alsook de toegang tot deze websites aangetast.
 
De Commissie heeft dus aan het Europees parlement voorgesteld om de Richtlijn te wijzigen zodat de ondernemingen meer tijd zouden hebben voor het indienen van de aanvragen tot teruggave met betrekking tot het jaar 2009.
 
Nieuws

Het voorstel van de Commissie werd zopas, op 22 september 2010, door het Europees Parlement gestemd. De officiële publicatie zou binnen de eerstvolgende dagen plaatsvinden.
 
De aanvragen tot teruggave van de buitenlandse btw met betrekking tot het jaar 2009 worden aldus aangemerkt als geldig ingediend voor zover ze ten laatste op 31 maart 2011 (in plaats van 30 september 2010) via het elektronisch portaal ingediend zijn.
 
Commentaar
Teruggaaf van de buitenlandse btw voor Belgische ondernemingen
Het Belgisch elektronisch portaal dat sinds het begin van het jaar beschikbaar is via de Intervat-toepassing is misschien niet erg gebruiksvriendelijk maar is operationeel. De verlenging van de indieningstermijn omwille van gebreken bij de portalen in andere Lidstaten is dus enkel goed nieuws voor de Belgische ondernemingen die de oorspronkelijke datum van 30 september 2010 uit het oog verloren zouden hebben.
 
Teruggaaf van de Belgische btw voor de buitenlandse ondernemingen
De verlenging van de indieningstermijn vormt dus zeker goed nieuws voor de buitenlandse ondernemingen die een teruggave van de Belgische btw voor het jaar 2009 wilden maar die de terugbetaling ervan niet konden aanvragen omwille van een gebrekkig elektronisch portaal in hun land van vestiging.
 
Er moet evenwel nog een oplossing gevonden worden voor de teruggaaf van de Belgische btw voor de jaren 2007 en 2008. Overeenkomstig de reglementering die van toepassing was tot eind 2009, konden de teruggaafverzoeken voor de Belgische btw geldig ingediend worden tot 31 december van het derde burgerlijk jaar volgend op het jaar waarin de oorzaak van teruggaaf zich had voorgedaan. De Belgische reglementering werd evenwel gewijzigd en aangepast volgens het klassiek Europees model, waardoor de voornoemde indieningstermijn, met ingang van 1 januari 2010, teruggebracht werd tot 30 september van het burgerlijk jaar volgende op de periode waarop de aanvraag tot teruggave betrekking heeft.

Aangezien de nieuwe reglementering geen overgangsmaatregel omvatte, verviel op 1 januari 2010 de termijn voor de indiening van de aanvragen tot teruggave die betrekking hebben op de jaren 2007 en 2008. Om deze situatie te verhelpen, heeft de Belgische administratie beslist dat de aanvragen tot teruggave van de Belgische btw die betrekking hebben op de jaren 2007 en 2008 en ingediend worden door btw-plichtigen die niet in België gevestigd zijn, nog tot 30 september 2010 ingediend kunnen worden.

Aangezien eenzelfde einddatum door het Europees Parlement werd verschoven naar 31 maart 2011 voor wat betreft de btw op uitgaven die gedragen werden in 2009, valt nu af te wachten of de Belgische administratie eveneens zal aanvaarden om de indieningstermijn van de aanvragen te verlengen tot bvb. 31 december 2010 voor de btw met betrekking tot het jaar 2007 en tot 31 maart 2011 voor de btw met betrekking tot het jaar 2008.

Wordt zeker vervolgd.

Bron :
Belgian VAT Desk
www.vatdesk.be

Home

Alle nieuws raadplegen