Deze website maakt gebruik van cookies.
OK

The Belgian Capacity Remuneration Mechanism

This book is in English with the full legislation in both domestic languages : Dutch & French.

A CRM or 'Capacity Remuneration Mechanism' is an instrument to complement the energy markets with a capacity market that guarantees the availability of sufficient capacity to ensure electricity supply.

It would only take two hours to start understanding the Belgian CRM !

It is the base for future adequacy of the energy system after the phase out of nuclear energy in 2025.
This market involving auctions for the upcoming 13 years is fully developing since from early May until the 15th of June 2021
eligible capacities were given the opportunity to prequalify for the CRM.

Subsequently, capacities that prequalified can submit an offer for the CRM auction during the bid submission period
that will start on the 15th of September 2021 until the 30th of September 2021 (Y-4 auction) for the delivery period of the
1st of November 2025 or during the Y-1 auction that will take place in 2024.

The bid submission period will start the 15th September 2021 until 30th September 2021 for the delivery period of the
1st of November 2025.

As a matter of fact, it is almost impossible to summarize several thousand pages of documents. The aim of this textbook is to give
a flavor of the mechanism and incentivize producers, investors and bankers to dive-in, study and profit from the CRM.
In order to get a practical tool for investors, lawmakers, lawyers, industrials and shareholders, the publisher decided to
add all relevant legal texts (in French and Dutch) involved in the procedure.

Auteurs

Guy Block

Met meer dan dertig jaar ervaring in energie- en transportrecht staat Guy Block aan het hoofd van de afdeling Energie, klimaat en mobiliteit van Janson.

Guy is onder meer betrokken geweest bij de liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt in de lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, Frankrijk, Luxemburg, Roemenië maar ook in Turkije, Iran, Marokko, Qatar, Madagaskar en Tadzjikistan. Hij is de auteur van talrijke wetgevende en reglementaire teksten. Hij heeft ook deelgenomen aan verschillende internationale conferenties en heeft een groot aantal artikelen en boeken over energierecht gepubliceerd.

Zijn voornaamste praktijkgebieden zijn de liberalisering van de energiemarkt (elektriciteit en gas) en de transportmarkt (spoor, lucht en weg). Guy treedt regelmatig op voor de burgerlijke en administratieve rechtbanken, alsook voor het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hij heeft een uitgebreide ervaring in het beoordelen, opstellen en interpreteren van wetgeving met betrekking tot de liberalisering van de energiemarkten, het opstellen van energieleveringscontracten, B.O.T. van energiecentrales (gas, wind, kernenergie, kolen), LNG, pipeline zaken, alsook in het opstellen van financiële contracten.

Guy treedt op in arbitrage procedures op nationaal en internationaal vlak voor het ICC, LCIA, IAI en ASA. Hij is geboren in 1959 en behaalde de academische graden van Doctor in de rechten (PHD), Master of Laws (LLM), Master Degree in Transport en Certificate of English Law na een licentie rechten aan de Universiteit van Luik. 

Michel Vandersmissen

Michel Vandersmissen heeft het Energiedepartement van Janson vervoegd in 2008. Hij werd bevorderd tot vennoot in 2021.

Als advocaat verbonden aan de Balie van Brussel sedert 2008 heeft hij zich toegelegd op het energierecht, met name de regulering en liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkten.

Michel verstrekt advies aan zowel private marktactoren (producenten, leveranciers, afnemers, netbeheerders, enz.) als aan de verschillende regulatoren en overheden en dit op nationaal (federaal en regionaal) en internationaal niveau. Hij heeft met name een doorgedreven expertise in de redactie van energiecontracten, de redactie van wetgevende teksten (wetten en uitvoeringsbesluiten) en de ontwikkeling en implementatie van beleidsinstrumenten teneinde toereikende investeringen in productiecapaciteit te verzekeren en van steunregimes voor hernieuwbare energie (onshore en offshore wind, zon, biomassa, biogas, geothermie, enz.) en hun verenigbaarheid met de Europese regels inzake Staatssteun.

Luc Vercruyssen

Luc Vercruyssen is Consulting department manager at Haulogy.

Experienced Energy and Utilities sector specialist providing advisory services for industrial, organisational and strategic projects both in the public and private sectors, Luc has more than 20 year's experience, most of it providing strategic, economics and regulatory advises for companies and public authorities active in the power and utilities sector.

Christian Vermeiren

Christian VERMEIREN is an independent consultant with almost 40 years of experience, in the chemical industry and in the power sector.

He is active in the energy sector since the early days of market liberalization.

He was the managing director of one of the most recent CCGT’s in Belgium and a board member of the Febeg.

He is now owner of VARIOZA.

Aantal pagina's : 904

Uitgavedatum : 28/06/2021

Aangeraden door andere klanten...

Vastgoedrecht in BelgiŽ 2023

2023 - Huurder, mede-eigenaar of eigenaar, iedereen heeft te maken met bouwrecht...

Lees meer

Power Purchase Agreements

Legal issues, risks assessment and investment protection

Lees meer

Ratio's Instrumentenbord Voor de Onderneming

Lees meer